Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Odeszła legenda sportu
Nie żyje Aleksandra Zecha
Iga Świątek i Agnieszka Radwańska polubiły Iławę
Droższe bilety autobusów miejskich
Czy ktoś kradnie nawet woreczki na psie kupy?
Paszport wyrobisz w Iławie!
Czy przewodniczący Brzozowski straci mandat?
Znany muzyk jazzowy oskarżony o pedofilię
Remont mieszkania ITBS. Chciałam tylko normalności.
Znaleziono zwłoki kobiety
Dziecko zmarło w Dzień Dziecka
Pierwsza sesja i już podwyżka zarobków burmistrza
Molestowanie sprzed lat
Podwójna tragedia motocyklistów
20 lat Warmii i Mazur w Unii Europejskiej. Co nam się udało?
Koalicja ognia i wody
Zwycięzcy drugiej tury
Jak trwoga to do... piwnicy
Nie daj się oszukać!
Zbudują wojskowy radar radiolokacyjny
Więcej...

Forum

35459. 
To wszystko co o iławskiej kulturze czytam, to gęganie.
Mieszanka kultury masowej z popularną (czy popkulturą), to o jednym mowa. Jeśli ktoś kulturę masową pojmuje jako osobisty udział w imprezie w roli tancerza, obserwatora, czy też udział jako imprezowicza kiedy może napić się piwa, to ja go pojmuję pozytywnie.
Jednak kultura popularna to działania i koncerty typu, z nieco wyższej półki, jak biesiady, czy owe disco-polo, a nawet słuchanie znanych wykonawców. Kultura muzyczna związana z występami popularnych wykonawców, a popularna zarówno u mniej uczulonego lub bardziej na muzykę typu diso jednych czy muzykę znanych artystów piosenki wysublimowanej.
Ewa Bem to już kultura elitarna z wysokiej półki nawet jazzowej, podobnie jak Gala Tenorów, co zdarzyło się w Iławie dwukrotnie.
Jeśli ktoś mówi, ze Iława jest w tyle za Lubawa, Nowym Miastem czy Ostródą to błądzi.
Ale pamiętać należy również o tym, że kultura to nie tylko bierny udział w niej, ale rolą naszą - że tak się wyrażę - musi być kreowanie kultury, znaczy edukowanie w zakresie muzycznym teatralnym, czy w rzeźbie, w malarstwie itp.
Tu podaję za przykład orkiestr przy szkołach, czy chóru prowadzanie. Inaczej, kształcenie w kierunku sztuki muzycznej, wokalnej, malarskiej, literackiej tez - swoiste kreowanie, szukanie utalentowanej młodzieży.
Pytanie w tym miejscu mam takie: kogo wychowaliśmy w Iławie w kierunku sztuki wyższej niż gierka na murawie, czy gierka na bębenkach na zapleczu domostw.
 Marszałek
 Iława, Piątek 22-07-2016

35458. 
Odnośnie wpisu numer: 35454

A gdzie konkretnie "na mieście" były informacje o koncercie Pro Musica Antiqua"?
Czy miasto Iława to tylko ulica Niepodległości? (jeśli tam chociażby były te informacje?). Czy koncert organizowany przez marszałka województwa nie zasługuje na to, by o nim informowało ICK? To przecież także władza samorządowa.
A konkretnie w którym numerze "Kuriera" były informacje o planowanym koncercie? Staram się dokładnie czytać różne zapowiedzi zamieszczane w "Kurierze", ale jakoś tej informacji nie zauważyłem.
Również dziękuję za uwagę i życzę wielu uciech na koncertach disco-polo oraz smacznego kotleta przy muzyce biesiadnej.
 iławianin [255]
 Iława, Czwartek 21-07-2016

35457. 
Odnośnie wpisu numer: 35453

To nie jest spór o kulturę, ale o disco-polo, i myślę, że ten spór nie będzie mieć końca.
Obrażanie dyrektor ICK Ewy Wiśniewskiej albo sympatyków disco-polo niczego nie zmieni.
Wszyscy oponenci muszą się w końcu z tym pogodzić, że przynajmniej połowa iławian słucha disco-polo, wystarczy wsłuchać się w "głos ulicy". Wystarczy już tej pruderii osób mówiących "ja nie słucham disco-polo", disco-polo jest be, dla prostaków, wieśniaków itp.
Spójrzcie, kogo można spotkać na festiwalu disco-polo w Ostródzie - same znajome twarze z Iławy. Jakiej muzyki słuchają pracownicy na halach produkcyjnych w Iławie? Disco-polo. Czego słuchamy na piknikach rodzinnych? Disco polo...
Burmistrz Żyliński poproszony o komentarz, miał rację. Iława grymasi, na ambitne koncerty trudno zebrać 500 osób.
Trudno też nie zgodzić się z Bartoszem Gonzalesem, że trzeba być głuchym i ślepym żeby nie widzieć ile dzieje się w Iławie... Myślę też, że radny Harmaciński mówiąc, że Iława jest w tyle za Lubawą i Ostródą miał właśnie na myśli brak imprezy disco-polo, która przyciąga tysiące ludzi.
 obiektywny
 Iława, Czwartek 21-07-2016

35456. 
Odnośnie wpisu numer: 35446

Zastanów się dwa razy zanim coś chlapniesz.
W obowiązku publikowania oświadczeń majątkowych nie chodzi o kwoty KTO oraz ILE ma.
Chodzi w transparentność ŹRÓDEŁ zarobku.
Wystarczy prosta analiza.
Druga ważna sprawa to PORÓWNANIE zarobków rok do roku. I wszystko jest jasne.
Przy okazji jedna uwaga publicystyczna.
Szanować należy każdego, nawet tego na klepisku w stodole, kto uczciwie zarobił swój grosz i bezproblemowo to ujawnia, nawet ten z traktorem zwanym „ciapek”, czyli URSUS C-330.

Ps. Radni w każdej małej pipidówie też biorą łapówki.
Na potęgę. Nie tylko w gotówce.
 Agent J-23
 Iława-Zakopane, Czwartek 21-07-2016

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

35455. 
Odnośnie wpisu numer: 35453

"Na forum internetowym jeden z mieszkańców miasta zaproponował, by iławianie mieli możliwość przedstawienia swych opinii w kwestii ulubionych form muzycznych także drogą internetową."

Skoro tak, to już podaję propozycję muzyczną dla iławian. Taka muzyka grana nad Małym Jeziorakiem o północy byłaby ukojeniem dla matek niemogących uśpić niemowląt.