Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
20 lat Warmii i Mazur w Unii Europejskiej. Co nam się udało?
Jak trwoga to do... piwnicy
Nie daj się oszukać!
Zbudują wojskowy radar radiolokacyjny
Pierwsza taka operacja
Do studzienki mógł wpaść człowiek!
Jakie komitety wystartują w wyborach?
Wilki rozszarpały psy domowe na oczach dziecka
Radna Ewa Jackowska: Czuję się oszukana!
Leczyła duszę i ciało. Anna Betley-Duda
Urodziła na klatce schodowej
Film „Na żelaznej drodze: 150 lat kolejowej Iławy”
Strajk w markecie Kaufland
Atak wilka na dzieci
Historyczne nominacje rządowe dla naszych z regionu
Budowa zabrała młode życie
Szokujący incydent w Szkole Podstawowej nr 1
Burmistrz jednak podnosi podatki
Tragedia w fabryce Szynaka. Zabiła go rutyna? Brak nadzoru?
Napisała ciąg dalszy „Znachora”
Więcej...

INFORMACJE

2013-09-25

Hotel „Port 110” w Iławie od... kuchni


Co powstanie z połączenia talentu znakomitego szefa kuchni, świeżych produktów z Polski i Włoch oraz czujnej i pomocnej obsługi? Niezapomniana atmosfera restauracji w hotelu Port 110. Jedną z atrakcji iławskiego lokalu jest Festiwal Burgerów.


Port 110 to nowy, 3-gwiazdkowy hotel w Iławie, położony nad Jeziorakiem niedaleko Starego Miasta. Mieszkańcy miasta i regionu już doceniają znakomita kuchnię restauracji otwartej dla każdego klienta.


FESTIWAL BURGERÓW

Właśnie trwa Festiwal Burgerów – jedna z kulinarnych atrakcji, którą proponuje restauracja. Szef kuchni przygotował trzy warianty oryginalnego, amerykańskiego dania, wykorzystując do tego najlepszą wołowinę, świeże zioła i warzywa. Burgery podawane są z grubymi frytkami oraz napojem, a wszystko w atrakcyjnej cenie.

– Tajemnicą smaku mięsa w burgerach jest dbanie o to, by nie wysuszyć go, zarówno podczas doprawiania, jak i grillowania. Dzięki temu kotlet w bułce ma idealną wilgotność – zdradza tajemnicę kulinarnego sukcesu Błażej Więczkowski, szef kuchni Portu 110. – Grillowana jest także bułka, a wszystkie sosy robimy samodzielnie.


SEZONOWE MENU

Warto zauważyć, że karta dań restauracji zmienia się wraz z porami roku nie jest zbyt mocno rozbudowana, oferując po kilka zup, dań z ryb i mięsa. Znajdziemy też włoskie makarony i tradycyjne pierogi (w tym z kaczką).

– Sezonowość menu pozwala nam wykorzystywać zawsze świeże surowce – tłumaczy szef kuchni. – Z kolei stosunkowo mała liczba dań gwarantuje ich świeżość. U nas nie ma mowy o rozmrażaniu składników po zamówieniu przez gościa.

Jakim cudem zatem nawet na wyszukane danie czekamy krótko? A takim, że wstępnie przygotowane i doprawione mięso jest umieszczane w próżniowej chłodni (nie mrożone!) i czeka na klienta. Gdy ten dokonuje zamówienia, mięso trafia do piekarnika lub na grill.


PASJA DAJE SMAK

Błażej Więczkowski ma 28 lat i pochodzi z Lubawy. Zamiłowanie do kucharzenia ma od urodzenia. Jego poprzednim miejscem pracy był 5-gwiazdkowy Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

– Zaczynałem od młodszego pomocnika kucharza, skończyłem jako zastępca szefa kuchni – wspomina. – Miałem to szczęście, że pracowałem pod wodzą trzech różnych, bardzo dobrych szefów kuchni. Pierwszym był kaszub, dzięki któremu bardzo dobrze poznałem wszelkie dania z ryb, zarówno morskich, jak i słodkowodnych.

Drugim szefem był rodowity Włoch, więc pan Błażej z pierwszej ręki poznawał tajniki kuchni Italii – co znakomicie procentuje dziś w Porcie 110. Trzeci był naszym rodakiem, ale doświadczonym w kuchniach całej Europy.

W lokalu dominuje kuchnia polsko-włoska. Na czym polega tajemnica smaku Portu 110? Po pierwsze: świeżość i oryginalność składników. Tu nie ma kompromisów. Bezpośrednio z Włoch do restauracji trafiają różne sery, szynka parmeńska, świeża oliwa i oliwki, kapary i makarony. Pokaźna jest także kolekcja włoskich win.

– Poza tym w ogóle nie bazujemy na gotowych sosach, zarówno w daniach głównych, sałatach, jak i deserach – dodaje kucharz. – Wszystkie robimy zaczynając od bazy, czyli wywaru z kości wołowej lub cielęcej, który przygotowywany jest nawet do 24 godzin z wykorzystaniem wytrawnych włoskich win.


POPISOWE DANIA

Spośród swoich trzech popisowych dań pań Błażej wymienia rybę w całości pieczoną w skorupie solnej. Jej smak jest bardzo delikatny. W restauracji piecze się w ten sposób łososia, sandacza i doradę. Ta ostatnia z ryb występuje w Morzu Śródziemnym i stamtąd jest właśnie sprowadzana.

Znakomita jest także kaczka luzowana (bez kości). Mięso wrzucane jest na rozgrzany kaczy smalec i gotuje się w nim nawet do 4 godzin.

Trzecim hitem restauracji jest stek wołowy, ale nie z polędwicy, tylko rostbefu, podawany w sosie szalotkowym. Każde z wymienionych dań pozostawi w nas niezapomniane wrażenia smakowe.


ORGANIZACJA IMPREZ
LUNCH W TYGODNIU

Na koniec warto dodać, że restauracja ma osobne menu dla dzieci z łagodnymi, prostymi smakami i bardzo przystępnymi cenami (np. rosół 4 zł, naleśniki 10 zł). W karcie dań znajdziemy też ofertę dla wegetarian.

Mało tego – od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16 serwowane są lunche (zupa i drugie danie) w cenie 19 zł.

Przyjaznego obrazu całości dopełnia przytulna atmosfera lokalu oraz miła i czujna obsługa, dlatego w Porcie 110 warto zorganizować imprezę okolicznościową, jak np. wesele czy urodziny, a także konferencję lub szkolenie.

Do dyspozycji – prócz głównej sali restauracyjnej – mamy dwie osobne, klimatyzowane sale bankietowo-konferencyjne, z których jedna ma 280, a druga 65 m2 powierzchni.

RADOSŁAW SAFIANOWSKI


Iława, ul. Konstytucji 3 Maja 7

recepcja:
tel. 89 648-20-50
organizacja imprez
okolicznościowych:
tel. 668-008-204





Błażej Więczkowski, szef kuchni Portu 110,
prezentuje oryginalną szynkę parmeńską oraz parmezan,
które przyjechały do restauracji bezpośrednio z Włoch




Załoga kuchni Portu 110 codziennie
pracuje pełną parą. Wszystko przygotowuje się tu
samodzielnie – od początku do końca.
Nie ma mowy o gotowych półproduktach.
Dominują kuchnie polska i włoska




W restauracji Port 110 trwa Festiwal Burgerów.
Szef kuchni przygotował trzy warianty amerykańskiego dania,
wykorzystując najlepszą wołowinę, świeże zioła i warzywa.
Za ogromnego burgera z grubymi frytkami i małym piwem
lub innym napojem zapłacimy od 23 do 25 zł


PUBLIKACJA REKLAMOWA: A/2013/09/39/02

  2013-09-25  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
103077684



REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl


Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl






Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.