Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Stopka
FORUM

INFORMACJE
List do złodzieja z propozycją nagrody
Wybuch paczki na komendzie policji. Zobacz nagranie.
Iława znowu traciła wodę!
Zmarł ROMAN BRZOZOWSKI
Radna Jackowska kontra burmistrz Kopaczewski
Istny wariat pędził na czołówkę!
Wielki remont, wielki korek, jeszcze większe nerwy
BETONOWA MAFIA rozbita!
Na wirażu mocno walnęli w drzewo! Co tam się stało?
Tragedia na torach koło Susza
Zmarł Marian Żuchowski
Bernadeta Hordejuk odwołana
Wreszcie wiadukt na wylocie drogi Iława-Grudziądz!
Zwariowana historia miłosnego trójkąta
Psychiatryk zamiast więzienia
Odszedł słynny kibic Paweł Jakielski
Kto uśmiercił księdza? Ohydna plotka wstrząsnęła miastem
Likwidacja przejść dla pieszych sposobem na korki drogowe?
Atak hakerów na biuro spółdzielni
Z kopa w twarz. Śmiertelne pobicie
Więcej...

Forum

39334. 
Akcja: za wszelką cenę utrzymać władzę.
Kryptonim: "Nocny nietoperz".

To już druga taka nocna akcja sztabu dotychczasowego Burmistrza Susza Krzysztofa Pietrzykowskiego.
W pierwszej wykorzystał państwowe auto Zakładu Usług Komunalnych.
W kolejnej akcji [...] w bezmyślny sposób wiesza swój baner wyborczy na obskurnym budynku.
Sztab Pietrzykowskiego kompletnie nie przygotował się do wyborów. [...] Amatorskie, nocne montowanie banerów. [...] Jego ludzie narażeni są na wypadek. Pracują na wysokościach bez kasków ochronnych i dodatkowych zabezpieczeń.
[...] Zdjęcie kandydata na Burmistrza Krzysztofa Pietrzykowskiego, te na banerach - sylwetka w pozycji zamkniętej. Czyżby miał coś do ukrycia?
Źle to wygląda. [...]
 kolega Krzysztofa
 Susz, Wtorek 09-10-2018

39335. 
Odnośnie wpisu numer: 39327

Co do legalizmu prawnego, oto sytuacja porównawcza niby z innej beczki, a jednak bardzo podobna i wymowna.
Najpierw podkreślam – nie chodzi o dołożenie wójtowi Harmacińskiemu czy gminie wiejskiej (słyną z dużej zapobiegliwości i aktywnego działania), ale o sam fakt „powszechnego” oburzenia sytuacją z brakiem papierków ws. (mocno podkreślam) jedynie ZAWIADOMIENIA o zakończeniu realizacji inwestycji.
1 lutego podpisano realizację fajnego projektu „Uzdrowisko Siemiany”, którego zakończenie przewidziano dopiero na 31-X. Ale w międzyczasie 20-21 lipca odbył się tam „Festiwal nad Jeziorakiem” z udziałem ogólnopolskich gwiazd przy tysięcznej frekwencji publiczności, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Gustawa Marka Brzezina i Wojewody Artura Chojeckiego.
Skoro zakończenie budowy ma się odbyć w 31-X, to jak możliwa była realizacja festiwalu w lipcu? Z rozmachem dla tak licznej publiczności? Do tego inwestycja ta nie kończy się ZAWIADOMIENIEM o zakończeniu realizacji (za co miastu dowalono karę 25 tys. zł), tylko ODBIOREM z nadzoru budowlanego! Czy gminę obowiązują inne standardy, czy tylko chodzi o to, że w mieście rządzi - znienawidzony przez starostwo - Adam Żyliński? Gdzie był Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego? Spał? Nie sposób było przeoczyć tej imprezy.
Czy wyglądało to tak, że przed festiwalem pracowali robotnicy, na czas festiwalu wójt przerwał prace i po zakończeniu robotnicy powrócili na plac budowy? Nikt się „nie bał”, że może się zdarzyć jakiś kataklizm? Czy nie było „życzliwego pytającego”?
Ja nie widzę problemu w tym, że festiwal się odbył, a jedynie chodzi mi o logikę działania nadzoru budowlanego, będącego w strukturach powiatu, który dowalił miastu horrendalną karę za brak papierów, gdy tymczasem za „progiem” odbywają się takie hece!
Na jakich zasadach odbył się Festiwal bez odbioru budowlanego? Było jakieś pozwolenie? Był częściowy odbiór? Czy może po prostu zabrakło „życzliwego pytającego”?
Dlaczego robi się sztuczne trzęsienie ziemi przy złożeniu dokumentacji, a tam, gdzie wymagany jest odbiór budowlany, wtedy nad tematem zapada głęboka cisza? Gdzie są wtedy ci wszyscy „przerażeni” oraz „zatroskani” ewentualnym brakiem formalności?
Gdzie był wtedy usłużny "dziennikarz" quasi-portalu internetowego - z takim zapamiętaniem dziś piętnujący działania burmistrza Żylińskiego? Czyżby dla miasta obowiązywały inne standardy niż dla gminy wiejskiej? Czy po prostu wójt ma bardziej myślących radnych i mieszkańców, potrafiących docenić wagę inwestycji i jednocześnie dobrze się bawić, dbając przy tym o zachowanie równowagi w działaniach oraz o budżet?
 KRZYSZTOF
 Iława, Wtorek 09-10-2018

39336. 
Odnośnie wpisu numer: 39330

Pani Ewo! Nurtuje mnie pytanie.
Mówi się, że szykuje się Pani na stanowisko wiceburmistrza miasta Iławy.
Jednak jest Pani dosyć kontrowersyjną osobą. Chciałabym wiedzieć, jakie Pani ma wykształcenie i kim Pani jest z zawodu?
Pytam, bo odpowiedzialne stanowisko w ratuszu wymaga odpowiedniego wykształcenia i przygotowania, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji personalnych na ten temat. Proszę o odpowiedź.
 Kasia
 Iława, Wtorek 09-10-2018

39337. 
W niedziele odbyła się konwencja wyborcza Krzysztofa Sadowskiego w Suszu i powiem jedno: chapeau bas.
Młody Sadowski przedstawił swój program wyborczy, który szczegółowo omówił. Oprawa „artystyczna” super, mieszkańcy nie nudzili się, Benia po raz kolejny pokazała talent artystyczny.
Były też momenty refleksyjne, ale i merytoryczne spostrzeżenia i celne uwagi dotyczące obecnej władzy, i co trzeba zaznaczyć - z zachowaniem kultury i powagi. Do tego jasna deklaracja poparcia Sadowskiego przez Senator Orzechowską i Posła Babalskiego, którzy również zadeklarowali pomoc w realizacji przedstawionego programu.
Frekwencja jak na Susz duża, około 70 osób. W Suszu coś zaczyna się budzić w ludziach.
Konkurencja jak na razie pozostaje w tyle. [...] No panowie kandydaci, wy zajmujecie się wojenką billboardową, a młody Sadowski jest już dwa kroki przed wami.
 wyborca [255]
 Susz, Wtorek 09-10-2018

39338. 
NASZA MISS JUŻ NA FILIPINACH!

„Miss Earth Poland 2018”, ALEKSANDRA GRYSZ z Iławy, już jest w Manili na Filipinach, gdzie się przygotowuje do międzynarodowego finału jednego z największych konkursów piękności na świecie. Reprezentantka Polski w walce o tytuł najpiękniejszej kobiety zmierzy się z ponad 85 najlepszymi kandydatkami z całego świata. Finał konkursu „Miss Earth” odbędzie się na początku listopada.
O szczegółach czytaj w papierowym wydaniu tygodnika „Kurier Iławski”.
 KURIERZY
 redakcja, Wtorek 09-10-2018

39339. 
W gablotach małej galerii przy ratuszu iławskim świetna ekspozycja fotografii z górą minionych 65 lat naszej IŁAWY. Miło jak się odnajdzie na fotach znajome twarze z dawnych lat.
A takie twarze tam odnalazłem. Między innymi zobaczyłem rodzinę Państwa Piwowarczyków, pierwszych krzewicieli kultury w IŁAWIE po wojnie. Z synem Andrzejem zaczynałem podstawówkę w 1949 roku.
Jest też na jednym ze zdjęć pierwszy dyrektor liceum w IŁAWIE, Pan Jaczynowski oraz inni znani pedagodzy.
Takich fantastycznych wspomnień więcej proszę dla iławian.
 autochton, lat 84
 Iława, Wtorek 09-10-2018

39341. 
Odnośnie wpisu numer: 39336

Pani Katarzyno, nie czuję potrzeby publicznego obnażania się względem życia osobistego i zawodowego.
Oświadczam, że posiadam pełne kwalifikacje, aby sprawować funkcje publiczne. Jeśli zajdzie konieczność udostępnię informację oraz dokumenty niezbędne do weryfikacji.
W obecnej chwili Pani żądanie uznaję za bezzasadne.
Nadmienię też, że moje życie zawodowe jest od dawna ustabilizowane i nie planuję żadnych rewolucji w tym temacie.
 Ewa Jackowska
 Iława, Wtorek 09-10-2018

39342. 
Odnośnie wpisu numer: 39333

...czyli wszystko jasne.
Panie Adamie niech Pan się tłumaczy tak:
"Miałem ustne zapewnienie z nadzoru budowlanego w Starostwie. Ale po publicznej połajance i karze kolejne inwestycje będą spełniały wszystkie formalności".
Pani Ewo, mam nadzieję, że pojmie Pani sarkazm moich słów powyżej.
Przy całej sympatii do Pani i docenianiu tego, co Pani robi dla lokalnej społeczności mam wrażenie, że niektóre Pani poczynania są co najmniej niezrozumiałe. Tak delikatnie mówiąc.
Uważam, nie oceniając w żaden sposób Pani "zapytania" do Starostwa, że jednak brylowanie i wstawianie do internetu skanów wyjętych z kontekstu dokumentów przekroczyło dobry smak, którym powinna wykazać się radna miasta.
Wie Pani jak się dyskutuje w rodzinie. Rodzina jest wspólnotą, taką też wspólnotą jest i miasto. W rodzinie, we wspólnocie, na temat finansów rozmawiamy między sobą. Nie wysyłamy pytań w formie pisemnej do urzędu skarbowego o dochody żony.
 krasnal
 Frankfurt, Wtorek 09-10-2018

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

39343. 
Odnośnie wpisu numer: 39336

Droga Kasiu, jeśli to jest prawda, to [...].
Ekypa PO-bis spod niebieskiego namiotu po wyborach pójdzie co najwyżej na dziką plaże.
Ha, coraz częściej na mieście ludzie mówią o tym młodym Mikołajczyku z PiS-iolandii. Nawet ciekawe filmiki w necie puszcza. Podchodzi do miejsc, które są już całkiem zapomniane.
Oj wyborcy już się nie dadzą omamić żadnemu PO, PSL, NO, KOD czy też innym "czerwonym", bądź takim, co listy do wyborców pisali zaczynając od słów „moja wina”. [...]
Jaka tam i gdzie krzykaczka na zastępcę Burmistrza Miasta Iławy! Litości.
[...]
Co to się porobiło w tej naszej Iławie. Rygiel na prezydenta, hahaha.