Logo Kurier Iławski

Wejście
Pierwsza strona
INFORMACJE
OPINIE
Zdrowie i uroda
Wyszukiwarka
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
FORUM

INFORMACJE
Kuriozalny wypadek
Kłódka niezgody
Napadali na stacje paliw aż wpadli
Żegnaj dyrektorze szkoły „budowlanki”
Komisarz przejął gminę
Rezygnacja konsula
Dwaj kuzyni stracili życie
Zobacz schron od środka
Dość hałasu na obwodnicy!
Odwołany zakaz wstępu do lasu
Którędy do schronu?
Czesław Odnowiciel
Piątkowe pisanie debiutanckie
Wspomnienia. Anna Zakrzewska
Pijany gliniarz spowodował wypadek. Osądzony jako winny
Skarga na Oddział Ginekologii
Wyjątkowo smutny Dzień Kobiet
Pierwszy konwój pomocy humanitarnej Iławy dla Ukrainy
WOJNA! POMOC DLA UKRAINY!
Władza trafiła w zawiasy
Więcej...

INFORMACJE

2005-08-03

Rodzinny sukces w mięsie


Były premier Jarosław Kalinowski przeciął wstęgę podczas otwarcia nowego zakładu produkcyjnego masarni MATIS w Różnowie. Teraz ta znana firma produkuje mięso i wędliny na 5 tysiącach metrów kwadratowych pod dachem! Jednocześnie MATIS nie zapomina o tradycji w wyrobie wędlin, ponieważ właśnie dzięki niej osiągnął sukces.

Uroczyste otwarcie nowych obiektów masarni (faktycznie produkcja trwa tam już od 3 miesięcy) zaszczyciło wielu wpływowych gości. Przybył sam Jarosław Kalinowski, były premier, a dziś przewodniczący Rady Krajowej PSL, Andrzej Śmietanko, były minister rolnictwa, Piotr Żuchowski, wicemarszałek województwa warmińsko-mazurskiego, a także burmistrzowie i wójtowie z naszego regionu oraz przedstawiciele wielu gminnych i powiatowych instytucji. Wszyscy gratulowali pochodzącej z Susza rodzinie Dybichów, właścicielom MATISA, nowej inwestycji.

– Rodzina państwa Dybich robi coś dla siebie, ale jednocześnie i dla Polski – podkreślił w swoim wystąpieniu premier Kalinowski, który przeciął wstęgę podczas otwarcia zakładu. – Pamiętajmy, że dziś sektor rolniczy jako jeden z nielicznych jest w większości jeszcze w polskich rękach.

– Nasza firma istnieje od 15 lat. To ciągłe zmiany i rozwój – mówi Mariusz Dybich, prezes masarni MATIS. – Zaczynał nasz ojciec. Chcąc produkować zgodnie z normami unijnymi, zdecydowaliśmy się na budowę tego zakładu.

DZIĘKI RODZINIE I PRACOWNIKOM

Nowe obiekty produkcyjne wybudowano w Różnowie tuż obok starego budynku masarni, który po modernizacji przeznaczony został na ubojnię i częściowo chłodnię. Dziś powierzchnia użytkowa wszystkich obiektów MATISA wynosi 5.000 m2!

Inwestycja kosztowała około 5 mln zł, z czego 2,2 mln zł właściciele masarni pozyskali z unijnego funduszu SAPARD. Nowy obiekt spełnia wszelkie wymagania higieniczne i jakościowe w produkcji mięsa i wędlin.

– 15 lat temu ojciec zabrał mnie na pole, które było w tym miejscu i powiedział: „Buduję masarnię” – wspomina Artur Dybich, wiceprezes MATISA. – Dzisiaj wdrażamy systemy jakości HACCP oraz ISO 9001, a nasze wyroby jak zawsze mają tradycyjny smak i niezmienną, wysoką jakość. Rozbudowa nie byłaby możliwa bez pomocy naszych rodzin i pracowników, dlatego chciałbym im wszystkim podziękować za wsparcie i wyrozumiałość.

Jednym z przykładów masarskiej tradycji MATISA są komory wędzarnicze, które tak jak przed laty opala się szczapami litego drewna, nie zaś trocinami, co ma miejsce w wielu innych zakładach.

Dziś masarnia zatrudnia 135 osób pracujących na dwie zmiany. Poza osiągnięciem unijnych norm nowy zakład pozwoli na zwiększenie produkcji i poszerzenie sieci handlowej.

HONOROWY OBYWATEL

Najwięcej ciepłych słów podczas otwarcia padło pod adresem Stanisława Dybicha, ojca Mariusza i Artura, który to właśnie rozpoczął budowę rodzinnego zakładu.

– Znam pana Stanisława od lat 60-tych – mówił burmistrz Susza Jan Sadowski. – Znam go jako człowieka, który wspierał nie tylko suskie imprezy, jak triathlon czy Dni Susza, ale także ludzi najbardziej potrzebujących.

Między innymi dlatego tego samego dnia rano Rada Miejska w Suszu jednogłośnie uchwaliła przyznanie Stanisławowi Dybichowi tytułu Honorowego Obywatela Miasta i Gminy Susz. To najwyższe odznaczenie, jakie nadaje suski samorząd.

Uroczystego wręczenia tytułu dokonał burmistrz, przewodniczący Rady Miejskiej Krzysztof Pietrzykowski oraz radna Teresa Włodarska.

– By uruchomić takie przedsiębiorstwo, potrzeba było wielkiej odwagi – mówił z kolei prałat Zbigniew Nowak, pierwszy w historii honorowy obywatel Susza (Stanisław Dybich jest drugim), który poświęcił nowy zakład. – Na początku trzeba było zastawić swoje domy i samochody, by banki udzieliły kredytu.

Sam odznaczony powiedział tylko skromne „dziękuję”, za co zebrani odśpiewali mu „Sto lat”!

RADOSŁAW SAFIANOWSKI




Pamiątkowe zdjęcie przedsiębiorców z żonami oraz najważniejszych spośród zaproszonych oficjeli. Od lewej: rodzina państwa Dybich – Barbara, Mariusz, Artur, Joanna, Genowefa i Stanisław, dalej burmistrz Susza Jan Sadowski, wicemarszałek województwa Piotr Żuchowski, przewodniczący PSL Jarosław Kalinowski, wójt gminy Iława Krzysztof Harmaciński, przewodniczący Rady Miejskiej w Suszu Krzysztof Pietrzykowski.




Masarnia MATIS w pełnej okazałości. Pod dachem mieści się tu teraz 5 tysięcy metrów kwadratowych!


  2005-08-03  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
91589969


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Zapowiedzi: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl


Redakcja:
redakcja@kurier-ilawski.pl





Wejście | Pierwsza strona | INFORMACJE | OPINIE | Zdrowie i uroda | Wyszukiwarka | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2022 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.