Logo Kurier Iławski

wejście
jedynka Kuriera
CZYTAJ
opinie
CENNIK
ogłoszenia drobne
ogłoszenia modułowe
szukaj
FORUM

CZYTAJ
Jest wykonawca drogi ekspresowej S5 Ornowo-Wirwajdy
Pechowy spacer fatalnym chodnikiem
Sprytni obrońcy bagienka zawołali urzędników od środowiska
Sklep Ekologiczny „Zdrowo Nacudowane”
Viola Nowasielska o telewizyjnej przygodzie na wyspie Bali
Najlepsza myjnia w mieście!
Starostwo. Skargi na kolejki w Wydziale Komunikacji
CZŁOWIEK ROKU 2019. Głosujemy!
Uwaga początkujący przedsiębiorcy!
Radni Iławy spierają się o patrona roku 2020
Poradnik. Malowanie ścian i sufitów
O przyszłości kulejącego targowiska miejskiego w Iławie
Internet. Oszuści coraz bardziej cwani
Woźnicki rozmawia z kierowcami (styczeń)
Molestowany przez księdza żąda odszkodowania od biskupa
Przyroda. Leśne pomniki chronione
Przedsiębiorcy czują się skrzywdzeni podwyżkami podatków
Gmina wiejska Iława. Bezpieczny plan wydatków na 2020 rok
Miasto Iława. Lotnicza majówka wykreślona z budżetu
Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”
Więcej...

CZYTAJ

2019-09-18

Marlena Cichocka w programie „MasterChef”


Marlena Cichocka, która pochodzi z Krotoszyn spełnia marzenia w programie kulinarnym „MasterChef”. W pierwszym odcinku najnowszego sezonu udało jej się zdobyć wymarzony fartuch. Podniebienia jurorów podbiła czekoladowym sernikiem na zimno z nietypowymi dodatkami.

27-letnia Marlena Cichocka od kilku lat z mężem i synkiem mieszka w Chełmży, ale pochodzi z Krotoszyn (gmina Biskupiec Pomorski). Tu uczyła się w miejscowej szkole podstawowej, a do gimnazjum uczęszczała w sąsiednich Bielicach.

Cichocka jest także absolwentką iławskiego „żeromka”. Ukończyła inżynierię produkcji na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy.

Miłośniczka gotowania postanowiła wziąć udział w znanym programie kulinarnym „MasterChef” w telewizji TVN, gdzie kucharze amatorzy walczą o tytuł mistrza kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tys. zł oraz kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.

Zanim jednak jeden z nich osiągnie swój cel, musi pokonać setki konkurentów z całego kraju. Najlepsi z nich będą mogli automatycznie trafić do finałowej czternastki za sprawą „złotego fartucha”. Pozostali będą dalej walczyć o pozostanie w programie.

Jurorami w MasterChefie są Magdalena Gessler, Michel Moran oraz Anna Starmach.

Marlena Cichocka nie będzie mieć łatwego zadania, ponieważ Magda Gessler zapowiedziała, że 8. edycja będzie wredna, bo jej uczestnicy będą musieli przebić to, co jurorzy już widzieli wcześniej.

Pierwszym zadaniem w telewizyjnej rywalizacji były kulinarne pojedynki. Każda z grup dostaje inny składnik główny oraz 45 minut na przygotowanie dania z jego użyciem.

Cichocka wystąpiła w pierwszej czwórce uczestników programu, a przyszło jej się zmierzyć z czekoladą. Nasza 27-latka zdobyła fartuch, przekonując jurorów czekoladowym serniczkiem, a inspiracją na to danie było ciasto jej kochanej mamy. Z tej grupy wszyscy przeszli do kolejnego etapu, ale nikt nie otrzymał „złotego fartucha”.

Emocji w dalszych odcinkach nie zabraknie.

ALEKSANDRA MALINOWSKA
zdjęcia: Instagram








Marlena Cichocka postanowiła
sprawdzić swoje umiejętności
w programie kulinarnym







Popisowy przepis


Co dokładnie przygotowała Marlena Cichocka: Czekoladowy sernik na zimno z łezką straciatella i coulis z owoców leśnych z rozmarynem:

Składniki:
150 g gorzej czekolady, 200 g sera mascarpone, 100 g twarogu tłustego, 50 ml śmietany 36%, 2 łyżki masła, garść borówek, garść malin, garść truskawek, 3 gałązki świeżego rozmarynu, jadalne kwiaty i 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:
80 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zblendować twaróg z połową mascarpone. Dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżkę cukru pudru. Zblendować wszystko na gładką masę. Zawinąć w rulonik w folii spożywczej i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Owoce zagotować z jedną łyżką cukru pudru i rozmarynem. Zblendować wszystko i przetrzeć przez sito. Resztę mascarpone z łyżką cukru pudru i 20 g startej czekolady wymieszać łyżką. 50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i masło. Polać na kratce zmrożony sernik i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Na talerzu wyłożyć coulis owocowe i sernik oraz uformować łyżką łezkę z mascarpone. Udekorować świeżymi owocami oraz kwiatami.




  2019-09-18  

Z komentarzami zapraszamy
na moderowane FORUM
Wróć   Góra strony
128193491


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Zapowiedzi: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl


Redakcja:
redakcja@kurier-ilawski.pl





wejście | jedynka Kuriera | CZYTAJ | opinie | CENNIK | ogłoszenia drobne | ogłoszenia modułowe | szukaj
FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2020 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.