Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
20 lat Warmii i Mazur w Unii Europejskiej. Co nam się udało?
Koalicja ognia i wody
Zwycięzcy drugiej tury
Jak trwoga to do... piwnicy
Nie daj się oszukać!
Zbudują wojskowy radar radiolokacyjny
Pierwsza taka operacja
Do studzienki mógł wpaść człowiek!
Jakie komitety wystartują w wyborach?
Wilki rozszarpały psy domowe na oczach dziecka
Radna Ewa Jackowska: Czuję się oszukana!
Leczyła duszę i ciało. Anna Betley-Duda
Urodziła na klatce schodowej
Film „Na żelaznej drodze: 150 lat kolejowej Iławy”
Strajk w markecie Kaufland
Atak wilka na dzieci
Historyczne nominacje rządowe dla naszych z regionu
Budowa zabrała młode życie
Szokujący incydent w Szkole Podstawowej nr 1
Burmistrz jednak podnosi podatki
Więcej...

INFORMACJE

2011-10-26

Urzędnik ratusza gotuje makarony


Doszły nas słuchy, że Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału bieżącego utrzymania miasta w iławskim ratuszu, lubi gotować potrawy z makaronów. Z okazji Światowego Dnia Makaronu, specjalnie dla czytelników Kuriera, zdradza przepisy na swoje specjały!




Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału
bieżącego utrzymania w ratuszu, gotuje w swojej kuchni



Efekt gotowania pana Jarka
– penne z kurczakiem w sosie borowikowym z mozzarellą



SPAGHETTI CARBONARA

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu spaghetti, 100-150 g chudego boczku wędzonego, 3 żółtka, 200 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki parmezanu (starty na drobnych oczkach), sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plastry, potem w poprzek na pół, a następnie wzdłuż w paski. Podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażony boczek. Mieszamy dodając świeżo zmielony pieprz. W miseczce rozbijamy żółtka ze śmietaną i dodajemy drobno starty ser oraz przyprawiamy solą i drobno mielonym pieprzem. Wszystko to razem łączymy na jednolitą masę. Garnek z makaronem i boczkiem stawiamy na mały ogień. Dodajemy zawartość miseczki, a następnie energicznie mieszamy do powstania jednolitej kremowej masy (ok. 30-60 sekund).
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BESZAMELOWYM

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu penne, 1/2 piersi z kurczaka (250 g), 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżeczki curry, 200 ml śmietanki 18%, łyżka masła, łyżka mąki, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa delikat (vegeta).

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na paseczki (wielkość podobna do makaronu), posypujemy solą, pieprzem i papryką. Najlepiej włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy smażymy paseczki piersi z kurczaka. Posypujemy curry i smażymy do zarumienienia. Odstawiamy na bok. Na osobnej patelni na małym ogniu – dodajemy masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę i mieszając robimy jasnobrązową zasmażkę. Odstawiamy z ognia na bok, dodajemy śmietanę i przyprawiamy szczyptą soli (sól jest w przyprawie delikat), pieprzem i przyprawą delikat. Stawiamy na ogień i mieszając doprowadzamy do jednolitej masy. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Następnie dodajemy z patelni kurczaka z tłuszczem i mieszamy. Do całości dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BOROWIKOWYM Z MOZZARELLĄ

Składniki dla 4 osób: 500 g makaronu penne, pierś z kurczaka (500 g), 500 g blanszowanych borowików, 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 8 łyżek oliwy z oliwy, 3 łyżki oleju, 250 ml śmietanki 18%, 1 cebula, 200 g startego sera mozzarella, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, wkładamy do miseczki z 4 łyżkami oliwy, by dokładnie pokryła powierzchnię piersi i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przygotowując sos grzybowy, kroimy cebulę w kosteczkę. Grzyby kroimy na duże kawałki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażymy cebulę, by się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, około 10-15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy śmietanę, smażymy, doprowadzając ją do zredukowania (ok. 10 min.). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Równocześnie na patelni grillowej smażymy piersi z kurczaka z marynatą, aż do zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy na deskę i kroimy na mniejsze cząstki. Na inną patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone oliwki i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie go mieszając. Do makaronu dodajemy sos grzybowy, również dokładnie go mieszając. Następnie układamy makaron z dodatkami na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej piersi z kurczaka i posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 0 C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Serwujemy i smacznego!

  2011-10-26  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
103184876



REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl


Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
ogloszenia@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl






Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.