Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Jak trwoga to do... piwnicy
Nie daj się oszukać!
Zbudują wojskowy radar radiolokacyjny
Pierwsza taka operacja
Do studzienki mógł wpaść człowiek!
Jakie komitety wystartują w wyborach?
Wilki rozszarpały psy domowe na oczach dziecka
Radna Ewa Jackowska: Czuję się oszukana!
Leczyła duszę i ciało. Anna Betley-Duda
Urodziła na klatce schodowej
Film „Na żelaznej drodze: 150 lat kolejowej Iławy”
Strajk w markecie Kaufland
Atak wilka na dzieci
Historyczne nominacje rządowe dla naszych z regionu
Budowa zabrała młode życie
Szokujący incydent w Szkole Podstawowej nr 1
Burmistrz jednak podnosi podatki
Tragedia w fabryce Szynaka. Zabiła go rutyna? Brak nadzoru?
Napisała ciąg dalszy „Znachora”
Zakaz wejścia na internę szpitala
Więcej...

2011-10-26

Urzędnik ratusza gotuje makarony


Doszły nas słuchy, że Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału bieżącego utrzymania miasta w iławskim ratuszu, lubi gotować potrawy z makaronów. Z okazji Światowego Dnia Makaronu, specjalnie dla czytelników Kuriera, zdradza przepisy na swoje specjały!




Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału
bieżącego utrzymania w ratuszu, gotuje w swojej kuchni



Efekt gotowania pana Jarka
– penne z kurczakiem w sosie borowikowym z mozzarellą



SPAGHETTI CARBONARA

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu spaghetti, 100-150 g chudego boczku wędzonego, 3 żółtka, 200 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki parmezanu (starty na drobnych oczkach), sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plastry, potem w poprzek na pół, a następnie wzdłuż w paski. Podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażony boczek. Mieszamy dodając świeżo zmielony pieprz. W miseczce rozbijamy żółtka ze śmietaną i dodajemy drobno starty ser oraz przyprawiamy solą i drobno mielonym pieprzem. Wszystko to razem łączymy na jednolitą masę. Garnek z makaronem i boczkiem stawiamy na mały ogień. Dodajemy zawartość miseczki, a następnie energicznie mieszamy do powstania jednolitej kremowej masy (ok. 30-60 sekund).
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BESZAMELOWYM

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu penne, 1/2 piersi z kurczaka (250 g), 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżeczki curry, 200 ml śmietanki 18%, łyżka masła, łyżka mąki, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa delikat (vegeta).

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na paseczki (wielkość podobna do makaronu), posypujemy solą, pieprzem i papryką. Najlepiej włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy smażymy paseczki piersi z kurczaka. Posypujemy curry i smażymy do zarumienienia. Odstawiamy na bok. Na osobnej patelni na małym ogniu – dodajemy masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę i mieszając robimy jasnobrązową zasmażkę. Odstawiamy z ognia na bok, dodajemy śmietanę i przyprawiamy szczyptą soli (sól jest w przyprawie delikat), pieprzem i przyprawą delikat. Stawiamy na ogień i mieszając doprowadzamy do jednolitej masy. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Następnie dodajemy z patelni kurczaka z tłuszczem i mieszamy. Do całości dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BOROWIKOWYM Z MOZZARELLĄ

Składniki dla 4 osób: 500 g makaronu penne, pierś z kurczaka (500 g), 500 g blanszowanych borowików, 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 8 łyżek oliwy z oliwy, 3 łyżki oleju, 250 ml śmietanki 18%, 1 cebula, 200 g startego sera mozzarella, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, wkładamy do miseczki z 4 łyżkami oliwy, by dokładnie pokryła powierzchnię piersi i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przygotowując sos grzybowy, kroimy cebulę w kosteczkę. Grzyby kroimy na duże kawałki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażymy cebulę, by się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, około 10-15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy śmietanę, smażymy, doprowadzając ją do zredukowania (ok. 10 min.). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Równocześnie na patelni grillowej smażymy piersi z kurczaka z marynatą, aż do zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy na deskę i kroimy na mniejsze cząstki. Na inną patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone oliwki i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie go mieszając. Do makaronu dodajemy sos grzybowy, również dokładnie go mieszając. Następnie układamy makaron z dodatkami na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej piersi z kurczaka i posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 0 C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Serwujemy i smacznego!

  2011-10-26  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
102486104



REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl


Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl






Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.