Logo Kurier Iławski

wejście
jedynka Kuriera
CZYTAJ
opinie
CENNIK
ogłoszenia drobne
ogłoszenia modułowe
szukaj
FORUM

CZYTAJ
Obwodnica Nowego Miasta. Będzie poślizg
Burmistrz bezradny na hałas z „Leśnej”
Trzy lata temu obiecaliśmy, dziś wręczamy świadectwa
Albo tunel pod torami, albo stanie i czekanie
Kwaśniewski do Kopaczewskiego. Replika o blokadzie USC
Szpital. Nie działa poradnia medycyny paliatywnej
Wodne problemy z hydrantami
Kładka między Małym a Dużym Jeziorakiem zamknięta od 5 lat
Burmistrz zablokował w USC bezpłatne klepsydry
Problemy z dostępem do obiektów sportowych
Czy Iława jest gotowa do sezonu letniego?
Susz. Nowy dyrektor ośrodka kultury
Raport przedwakacyjny. Co Iława oferuje na sezon?
Mikołaj Grzywacz o pierwszych krokach w muzycznej branży
Iława. Zwolnienia podatkowe 2019
Szerszeń monstrum. Kolejna niespodzianka z Azji
Większy skład komisji rewizyjnej. Demokracja czy polityka?
Pokolenie wojny kontra powiat i „służba zdrowia”
Pokonała wirusa i urodziła zdrowe dziecko!
Epidemia. Czy młodzież korzysta z telefonu zaufania?
Więcej...

CZYTAJ

2011-10-26

Urzędnik ratusza gotuje makarony


Doszły nas słuchy, że Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału bieżącego utrzymania miasta w iławskim ratuszu, lubi gotować potrawy z makaronów. Z okazji Światowego Dnia Makaronu, specjalnie dla czytelników Kuriera, zdradza przepisy na swoje specjały!




Jarosław Pruchniewski, kierownik wydziału
bieżącego utrzymania w ratuszu, gotuje w swojej kuchni



Efekt gotowania pana Jarka
– penne z kurczakiem w sosie borowikowym z mozzarellą



SPAGHETTI CARBONARA

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu spaghetti, 100-150 g chudego boczku wędzonego, 3 żółtka, 200 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki parmezanu (starty na drobnych oczkach), sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plastry, potem w poprzek na pół, a następnie wzdłuż w paski. Podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażony boczek. Mieszamy dodając świeżo zmielony pieprz. W miseczce rozbijamy żółtka ze śmietaną i dodajemy drobno starty ser oraz przyprawiamy solą i drobno mielonym pieprzem. Wszystko to razem łączymy na jednolitą masę. Garnek z makaronem i boczkiem stawiamy na mały ogień. Dodajemy zawartość miseczki, a następnie energicznie mieszamy do powstania jednolitej kremowej masy (ok. 30-60 sekund).
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BESZAMELOWYM

Składniki (dla 2-3 osób): 300 g makaronu penne, 1/2 piersi z kurczaka (250 g), 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżeczki curry, 200 ml śmietanki 18%, łyżka masła, łyżka mąki, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa delikat (vegeta).

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na paseczki (wielkość podobna do makaronu), posypujemy solą, pieprzem i papryką. Najlepiej włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy smażymy paseczki piersi z kurczaka. Posypujemy curry i smażymy do zarumienienia. Odstawiamy na bok. Na osobnej patelni na małym ogniu – dodajemy masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę i mieszając robimy jasnobrązową zasmażkę. Odstawiamy z ognia na bok, dodajemy śmietanę i przyprawiamy szczyptą soli (sól jest w przyprawie delikat), pieprzem i przyprawą delikat. Stawiamy na ogień i mieszając doprowadzamy do jednolitej masy. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Następnie dodajemy z patelni kurczaka z tłuszczem i mieszamy. Do całości dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
Serwujemy i smacznego!



PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE BOROWIKOWYM Z MOZZARELLĄ

Składniki dla 4 osób: 500 g makaronu penne, pierś z kurczaka (500 g), 500 g blanszowanych borowików, 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 8 łyżek oliwy z oliwy, 3 łyżki oleju, 250 ml śmietanki 18%, 1 cebula, 200 g startego sera mozzarella, pęczek zielonej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, wkładamy do miseczki z 4 łyżkami oliwy, by dokładnie pokryła powierzchnię piersi i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przygotowując sos grzybowy, kroimy cebulę w kosteczkę. Grzyby kroimy na duże kawałki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażymy cebulę, by się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, około 10-15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy śmietanę, smażymy, doprowadzając ją do zredukowania (ok. 10 min.). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Równocześnie na patelni grillowej smażymy piersi z kurczaka z marynatą, aż do zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy na deskę i kroimy na mniejsze cząstki. Na inną patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone oliwki i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie go mieszając. Do makaronu dodajemy sos grzybowy, również dokładnie go mieszając. Następnie układamy makaron z dodatkami na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej piersi z kurczaka i posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 0 C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Serwujemy i smacznego!

  2011-10-26  

Z komentarzami zapraszamy
na moderowane FORUM
Wróć   Góra strony
129977607


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Zapowiedzi: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl


Redakcja:
redakcja@kurier-ilawski.pl





wejście | jedynka Kuriera | CZYTAJ | opinie | CENNIK | ogłoszenia drobne | ogłoszenia modułowe | szukaj
FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2020 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.