Logo Kurier Iławski

wejście
jedynka Kuriera
CZYTAJ
opinie
CENNIK
ogłoszenia drobne
ogłoszenia modułowe
szukaj
FORUM

CZYTAJ
Czy Iława jest gotowa do sezonu letniego?
Susz. Nowy dyrektor ośrodka kultury
Raport przedwakacyjny. Co Iława oferuje na sezon?
Mikołaj Grzywacz o pierwszych krokach w muzycznej branży
Iława. Zwolnienia podatkowe 2019
Szerszeń monstrum. Kolejna niespodzianka z Azji
Większy skład komisji rewizyjnej. Demokracja czy polityka?
Pokolenie wojny kontra powiat i „służba zdrowia”
Pokonała wirusa i urodziła zdrowe dziecko!
Epidemia. Czy młodzież korzysta z telefonu zaufania?
Epidemia. Personel szpitala woła o pomoc
Ziemia Lubawska odbierze Iławie nową drogę ekspresową?
Ratownik Tomasz Sławiński: Lepiej zapobiegać, niż leczyć
Podwyżka pensji dla dyrektor ICK: „Rutynowa”
Roman Żuralski: List otwarty do mieszkańców Iławy i regionu
Chciał ukraść pieniądze z myjni, ale...
O historii starego młyna
Pożar zabytkowego młyna
Mowa ciała prawdę powie. Burmistrz Dawid Kopaczewski
Jest wykonawca drogi ekspresowej S5 Ornowo-Wirwajdy
Więcej...

CZYTAJ

2019-09-18

Marlena Cichocka w programie „MasterChef”


Marlena Cichocka, która pochodzi z Krotoszyn spełnia marzenia w programie kulinarnym „MasterChef”. W pierwszym odcinku najnowszego sezonu udało jej się zdobyć wymarzony fartuch. Podniebienia jurorów podbiła czekoladowym sernikiem na zimno z nietypowymi dodatkami.

27-letnia Marlena Cichocka od kilku lat z mężem i synkiem mieszka w Chełmży, ale pochodzi z Krotoszyn (gmina Biskupiec Pomorski). Tu uczyła się w miejscowej szkole podstawowej, a do gimnazjum uczęszczała w sąsiednich Bielicach.

Cichocka jest także absolwentką iławskiego „żeromka”. Ukończyła inżynierię produkcji na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy.

Miłośniczka gotowania postanowiła wziąć udział w znanym programie kulinarnym „MasterChef” w telewizji TVN, gdzie kucharze amatorzy walczą o tytuł mistrza kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tys. zł oraz kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.

Zanim jednak jeden z nich osiągnie swój cel, musi pokonać setki konkurentów z całego kraju. Najlepsi z nich będą mogli automatycznie trafić do finałowej czternastki za sprawą „złotego fartucha”. Pozostali będą dalej walczyć o pozostanie w programie.

Jurorami w MasterChefie są Magdalena Gessler, Michel Moran oraz Anna Starmach.

Marlena Cichocka nie będzie mieć łatwego zadania, ponieważ Magda Gessler zapowiedziała, że 8. edycja będzie wredna, bo jej uczestnicy będą musieli przebić to, co jurorzy już widzieli wcześniej.

Pierwszym zadaniem w telewizyjnej rywalizacji były kulinarne pojedynki. Każda z grup dostaje inny składnik główny oraz 45 minut na przygotowanie dania z jego użyciem.

Cichocka wystąpiła w pierwszej czwórce uczestników programu, a przyszło jej się zmierzyć z czekoladą. Nasza 27-latka zdobyła fartuch, przekonując jurorów czekoladowym serniczkiem, a inspiracją na to danie było ciasto jej kochanej mamy. Z tej grupy wszyscy przeszli do kolejnego etapu, ale nikt nie otrzymał „złotego fartucha”.

Emocji w dalszych odcinkach nie zabraknie.

ALEKSANDRA MALINOWSKA
zdjęcia: Instagram








Marlena Cichocka postanowiła
sprawdzić swoje umiejętności
w programie kulinarnym







Popisowy przepis


Co dokładnie przygotowała Marlena Cichocka: Czekoladowy sernik na zimno z łezką straciatella i coulis z owoców leśnych z rozmarynem:

Składniki:
150 g gorzej czekolady, 200 g sera mascarpone, 100 g twarogu tłustego, 50 ml śmietany 36%, 2 łyżki masła, garść borówek, garść malin, garść truskawek, 3 gałązki świeżego rozmarynu, jadalne kwiaty i 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:
80 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zblendować twaróg z połową mascarpone. Dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżkę cukru pudru. Zblendować wszystko na gładką masę. Zawinąć w rulonik w folii spożywczej i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Owoce zagotować z jedną łyżką cukru pudru i rozmarynem. Zblendować wszystko i przetrzeć przez sito. Resztę mascarpone z łyżką cukru pudru i 20 g startej czekolady wymieszać łyżką. 50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i masło. Polać na kratce zmrożony sernik i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Na talerzu wyłożyć coulis owocowe i sernik oraz uformować łyżką łezkę z mascarpone. Udekorować świeżymi owocami oraz kwiatami.




  2019-09-18  

Z komentarzami zapraszamy
na moderowane FORUM
Wróć   Góra strony
129469989


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Zapowiedzi: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl


Redakcja:
redakcja@kurier-ilawski.pl





wejście | jedynka Kuriera | CZYTAJ | opinie | CENNIK | ogłoszenia drobne | ogłoszenia modułowe | szukaj
FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2020 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.