Logo Kurier Iławski

ogłoszenia modułowe
FORUM

CZYTAJ
Burmistrz Żyliński żegna się startem wielkiej inwestycji
Ruszył projekt budowy nowej szkoły
Pomnik na stadionie. Nowa tablica na 100-lecie
Tajemniczy list. Więcek atakuje, Ryszczuk odpiera
Nasza miss ruszyła na podbój świata
Nie narzekajmy, żyjemy w fajnym kraju
Zamknięte kioski RUCH-u szpecą miasto
Pijany policjant uciekał kolegom
WYBORY 2018. Kandydaci do Rady Miejskiej w Iławie
WYBORY 2018. Kandydaci do Rady Powiatu Iławskiego
Czy policja mataczyła w sprawie pijanego kolegi?
Kino poprawia dźwięk
Miejscowy folklor dworcowy
Tłum odprowadził mistrza Bogdana Olkowskiego
Rozłam w SLD z powodu poparcia na burmistrza
PiS kontra kameleony
Znowu dzikusy na „dzikiej” plaży
Piękna i silna laska z Iławy
Szpital. Leczenie metodą na milczenie
Radny z wyrokiem. Nic się nie stało?

2003-09-22

List otwarty „Iławian Razem”

Członkowie stowarzyszenia oraz radni i sympatycy ugrupowania wyborczego IŁAWIANIE RAZEM zdecydowali się określić swoje stanowisko w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej miasta Iławy.

Ugrupowanie IŁAWIANIE RAZEM z ubolewaniem odbiera bieżącą rzeczywistość społeczno-polityczną w naszym mieście. Najwyższa już pora zakończyć waśnie i spory, a przystąpić do konkretnych działań. Działań ponad podziałami politycznymi, działań konstruktywnych, działań zmierzających do rozwoju i promocji naszego miasta.

W obecnej sytuacji, w przededniu wejścia naszego kraju do struktur europejskich, musimy podjąć wspólne, skuteczne działania, aby za kilka lat nie okazało się, że przez zaniechanie czy brak porozumienia jesteśmy na marginesie integracji europejskiej.

Zapraszamy do współpracy wszystkich, którym dobro naszego miasta leży na sercu, którzy interes publiczny przedkładają nad partykularne korzyści grup interesów czy ugrupowań politycznych. Radni naszego ugrupowania będą zobowiązani do współpracy i popierania wszelkich pozytywnych inicjatyw, bez względu na to, która strona iławskiej sceny politycznej będzie ich inicjatorem.

Ugrupowanie IŁAWIANIE RAZEM stwierdza, że istnieje szereg problemów koniecznych do jak najszybszego rozwiązania i stanowczo będzie żądać podjęcia konkretnych działań burmistrza w tym zakresie.

Chodzi tu między innymi o analizę funkcjonowania spółek mienia komunalnego, działań w aspekcie tworzenia nowych miejsc pracy, oszczędności w wydatkach administracji publicznej, szeroko zakrojonych działań promocyjnych, a także wypracowania systemu bieżącej informacji mieszkańców o funkcjonowaniu władzy. Szczegółowa analiza tych zagadnień i przedstawione przez burmistrza wnioski będą podstawą do publicznej dyskusji i wdrożenia skutecznych działań w tym zakresie.

Na te i wszystkie inne aspekty działań gospodarczych i społecznych chcemy mieć znaczący wpływ i być ich współautorami poprzez radnych naszego ugrupowania w procesie bieżących prac komisji Rady Miejskiej Iławy i inicjatyw uchwałodawczych.

IŁAWIANIE RAZEM to ugrupowanie środka sceny społecznej i politycznej w naszym mieście. I właśnie jako takie ugrupowanie zapraszamy do współpracy wszystkich, którzy odrzucając spory i animozje przyczynić się chcą do rozwoju naszego miasta.

Treść niniejszego oświadczenia sygnują radni Rady Miejskiej w Iławie, a także zarząd i członkowie stowarzyszenia IŁAWIANIE RAZEM, w imieniu których niniejsze oświadczenie składa:

prezes zarządu stowarzyszenia
IŁAWIANIE RAZEM
Zbigniew Borszewski

KOMENTARZ PISANY
NA TRZEŹWO

Oczy przecieram ze zdumienia. Ktoś tu się chyba z koniem na łby pozamieniał. Szczęka mi opadła z takim łoskotem, że mało nie ułamała brzegu biurka zmęczonego redaktora naczelnego.

Co proszę?! Że jak?! Słucham?! „Iławianie Razem” wyrażają ubolewanie z powodu bieżącej sytuacji społeczno-politycznej w Iławie? Jaja sobie, panowie, robicie z mieszkańców Iławy czy co?!

Od dnia wyborów samorządowych, kiedy to porzucając swoje obietnice z kampanii, niemal dosłownie oblewając swoich wyborców ciepłym moczem, z wypiekami na uradowanych twarzach dorwaliście się do wzlatującego nad ratusz dwupłatowca marki kukuruźnik z napisem KOALICJA – w ciągu mijającego roku zauważyliście z głębokim zawodem, że pilot tego bombowca jest słabiutki i tępy jak ołówek.

Już nie da się dłużej sterować z drugiego fotela. W zbiornikach coraz mniej paliwa. O jeny, jak tu bezpiecznie wylądować?... Strach zajrzał w oczy. Trzeba coś wymyśleć.

Szybko, dawajcie tu trąbkę! Zawołamy z góry na ziemię, że jest jeszcze szansa, że wystarczy „razem” chcieć, że wystarczy „ponad podziałami”, że przecież na przedsionku wczołgiwania się do Europy nie wolno popełnić grzechu „zaniechania” przez „brak porozumienia”.

Postraszymy, że jak nasz kukuruźnik spadnie na ryj, to wszystkich tam na ziemi szlag trafi i wtedy już razem staniemy się „marginesem” integracji.

Za chwilę znowu mina nam złagodnieje. Zaprosimy wszystkich do wspólnego rozkładania koców, materacy i pierzyn, żeby lądowanie było w miarę zamortyzowane puchem ludzkiej bezgranicznej naiwności i krańcowej amnezji.

Panowie liderzy z „Iławian Razem”! (adresatami moich słów są: Zbigniew Borszewski, Edward Bojko, Benedykt Dutka, Jerzy Humięcki).

Przestańcie palić głupa!

To wy macie na wskroś czerwoną przeszłość.

To wy w listopadzie 2002 roku podpisaliście wyborczy pakt z iławskim SLD.

To wy krzyknęliście wtedy co sił: „Jarosław Maśkiewicz jest najlepszym dla Iławy burmistrzem! Idziemy z nim! Idziemy tylko z nim!”.

To wy jesteście tak naprawdę tylko frakcją i innym odcieniem czerwonego, zbankrutowanego w całym kraju SLD.

To wy kłamliwie i dla własnych, partykularnych celów zaatakowaliście w maju tego roku wolną i niezależną prasę.

I wreszcie – to wy współodpowiadacie za wszystko to, co się teraz dzieje w Iławie.

JAROSŁAW SYNOWIEC

2003-09-22

Komentowanie zostało wyłączone (tymczasowo).
Zapraszamy na FORUM
Wróć   Góra strony
119938813

Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl

Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl

Zapowiedzi: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl

Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl

Redakcja:
redakcja@kurier-ilawski.pl

wejście | jedynka Kuriera | CZYTAJ | opinie, felietony | kogel-mogel | CENNIK | ogłoszenia drobne | ogłoszenia modułowe
szukaj | FORUM |
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2018 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.