Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Jak trwoga to do... piwnicy
Nie daj się oszukać!
Zbudują wojskowy radar radiolokacyjny
Pierwsza taka operacja
Do studzienki mógł wpaść człowiek!
Jakie komitety wystartują w wyborach?
Wilki rozszarpały psy domowe na oczach dziecka
Radna Ewa Jackowska: Czuję się oszukana!
Leczyła duszę i ciało. Anna Betley-Duda
Urodziła na klatce schodowej
Film „Na żelaznej drodze: 150 lat kolejowej Iławy”
Strajk w markecie Kaufland
Atak wilka na dzieci
Historyczne nominacje rządowe dla naszych z regionu
Budowa zabrała młode życie
Szokujący incydent w Szkole Podstawowej nr 1
Burmistrz jednak podnosi podatki
Tragedia w fabryce Szynaka. Zabiła go rutyna? Brak nadzoru?
Napisała ciąg dalszy „Znachora”
Zakaz wejścia na internę szpitala
Więcej...

2013-09-25

Hotel „Port 110” w Iławie od... kuchni


Co powstanie z połączenia talentu znakomitego szefa kuchni, świeżych produktów z Polski i Włoch oraz czujnej i pomocnej obsługi? Niezapomniana atmosfera restauracji w hotelu Port 110. Jedną z atrakcji iławskiego lokalu jest Festiwal Burgerów.


Port 110 to nowy, 3-gwiazdkowy hotel w Iławie, położony nad Jeziorakiem niedaleko Starego Miasta. Mieszkańcy miasta i regionu już doceniają znakomita kuchnię restauracji otwartej dla każdego klienta.


FESTIWAL BURGERÓW

Właśnie trwa Festiwal Burgerów – jedna z kulinarnych atrakcji, którą proponuje restauracja. Szef kuchni przygotował trzy warianty oryginalnego, amerykańskiego dania, wykorzystując do tego najlepszą wołowinę, świeże zioła i warzywa. Burgery podawane są z grubymi frytkami oraz napojem, a wszystko w atrakcyjnej cenie.

– Tajemnicą smaku mięsa w burgerach jest dbanie o to, by nie wysuszyć go, zarówno podczas doprawiania, jak i grillowania. Dzięki temu kotlet w bułce ma idealną wilgotność – zdradza tajemnicę kulinarnego sukcesu Błażej Więczkowski, szef kuchni Portu 110. – Grillowana jest także bułka, a wszystkie sosy robimy samodzielnie.


SEZONOWE MENU

Warto zauważyć, że karta dań restauracji zmienia się wraz z porami roku nie jest zbyt mocno rozbudowana, oferując po kilka zup, dań z ryb i mięsa. Znajdziemy też włoskie makarony i tradycyjne pierogi (w tym z kaczką).

– Sezonowość menu pozwala nam wykorzystywać zawsze świeże surowce – tłumaczy szef kuchni. – Z kolei stosunkowo mała liczba dań gwarantuje ich świeżość. U nas nie ma mowy o rozmrażaniu składników po zamówieniu przez gościa.

Jakim cudem zatem nawet na wyszukane danie czekamy krótko? A takim, że wstępnie przygotowane i doprawione mięso jest umieszczane w próżniowej chłodni (nie mrożone!) i czeka na klienta. Gdy ten dokonuje zamówienia, mięso trafia do piekarnika lub na grill.


PASJA DAJE SMAK

Błażej Więczkowski ma 28 lat i pochodzi z Lubawy. Zamiłowanie do kucharzenia ma od urodzenia. Jego poprzednim miejscem pracy był 5-gwiazdkowy Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

– Zaczynałem od młodszego pomocnika kucharza, skończyłem jako zastępca szefa kuchni – wspomina. – Miałem to szczęście, że pracowałem pod wodzą trzech różnych, bardzo dobrych szefów kuchni. Pierwszym był kaszub, dzięki któremu bardzo dobrze poznałem wszelkie dania z ryb, zarówno morskich, jak i słodkowodnych.

Drugim szefem był rodowity Włoch, więc pan Błażej z pierwszej ręki poznawał tajniki kuchni Italii – co znakomicie procentuje dziś w Porcie 110. Trzeci był naszym rodakiem, ale doświadczonym w kuchniach całej Europy.

W lokalu dominuje kuchnia polsko-włoska. Na czym polega tajemnica smaku Portu 110? Po pierwsze: świeżość i oryginalność składników. Tu nie ma kompromisów. Bezpośrednio z Włoch do restauracji trafiają różne sery, szynka parmeńska, świeża oliwa i oliwki, kapary i makarony. Pokaźna jest także kolekcja włoskich win.

– Poza tym w ogóle nie bazujemy na gotowych sosach, zarówno w daniach głównych, sałatach, jak i deserach – dodaje kucharz. – Wszystkie robimy zaczynając od bazy, czyli wywaru z kości wołowej lub cielęcej, który przygotowywany jest nawet do 24 godzin z wykorzystaniem wytrawnych włoskich win.


POPISOWE DANIA

Spośród swoich trzech popisowych dań pań Błażej wymienia rybę w całości pieczoną w skorupie solnej. Jej smak jest bardzo delikatny. W restauracji piecze się w ten sposób łososia, sandacza i doradę. Ta ostatnia z ryb występuje w Morzu Śródziemnym i stamtąd jest właśnie sprowadzana.

Znakomita jest także kaczka luzowana (bez kości). Mięso wrzucane jest na rozgrzany kaczy smalec i gotuje się w nim nawet do 4 godzin.

Trzecim hitem restauracji jest stek wołowy, ale nie z polędwicy, tylko rostbefu, podawany w sosie szalotkowym. Każde z wymienionych dań pozostawi w nas niezapomniane wrażenia smakowe.


ORGANIZACJA IMPREZ
LUNCH W TYGODNIU

Na koniec warto dodać, że restauracja ma osobne menu dla dzieci z łagodnymi, prostymi smakami i bardzo przystępnymi cenami (np. rosół 4 zł, naleśniki 10 zł). W karcie dań znajdziemy też ofertę dla wegetarian.

Mało tego – od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16 serwowane są lunche (zupa i drugie danie) w cenie 19 zł.

Przyjaznego obrazu całości dopełnia przytulna atmosfera lokalu oraz miła i czujna obsługa, dlatego w Porcie 110 warto zorganizować imprezę okolicznościową, jak np. wesele czy urodziny, a także konferencję lub szkolenie.

Do dyspozycji – prócz głównej sali restauracyjnej – mamy dwie osobne, klimatyzowane sale bankietowo-konferencyjne, z których jedna ma 280, a druga 65 m2 powierzchni.

RADOSŁAW SAFIANOWSKI


Iława, ul. Konstytucji 3 Maja 7

recepcja:
tel. 89 648-20-50
organizacja imprez
okolicznościowych:
tel. 668-008-204





Błażej Więczkowski, szef kuchni Portu 110,
prezentuje oryginalną szynkę parmeńską oraz parmezan,
które przyjechały do restauracji bezpośrednio z Włoch




Załoga kuchni Portu 110 codziennie
pracuje pełną parą. Wszystko przygotowuje się tu
samodzielnie – od początku do końca.
Nie ma mowy o gotowych półproduktach.
Dominują kuchnie polska i włoska




W restauracji Port 110 trwa Festiwal Burgerów.
Szef kuchni przygotował trzy warianty amerykańskiego dania,
wykorzystując najlepszą wołowinę, świeże zioła i warzywa.
Za ogromnego burgera z grubymi frytkami i małym piwem
lub innym napojem zapłacimy od 23 do 25 zł


PUBLIKACJA REKLAMOWA: A/2013/09/39/02

  2013-09-25  

Z komentarzami zapraszamy na forum
Wróć   Góra strony
102747029



REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl


Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl


Biuro Ogłoszeń Drobnych:
drobne@kurier-ilawski.pl


Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl


Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl






Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.